Sommerportrett #2-20: Kasper Herland

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 19. Jul 2020

I årets andre sommerportrett skal vi få en statusoppdatering fra Kasper "Kasparov" Herland. Et kjent og kjært navn for dem som har fulgt langrennsporten i Hemsedal de siste årene. Han har gått gradene i klubben og har ved flere anledninger bekledd både blått og viktige roller under NM-stafetten, vunnet  Hovedlandsrennet og gått på videregående på Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) på Geilo.


De tre årene på Geilo var ved veis ende nå i våres, og skal vi tro intervjuobjektet har det vært fine og viktige år der nede. Dessverre endte de tre årene på verst tenkelige måte (ok, setter det kanskje litt på spissen her, men i hvert fall sånn sportslig sett journ.anm.) for en skiløper. Ikke bare kom Covid-19 og kansellerte resten av rennsesongen, men da skiløperen skulle ut og skumme fløten av det beste skisporten har å by på (les: gå på skareturer), ville råtten gjennomslagssnø det slik at det også skulle bli effektive kjepper i hjulene også for neste sesong. 


Hva var det egentlig som skjedde med deg i våres, Kasper?

Bildetekst: Kasper  på fjellet etter ulykken. 


- Sesongen tok en brå slutt da coronaen avlyste de siste skirennene, noe som jeg synes var veldig trist i og med at jeg hadde kyssesyken forrige sommer og derfor hadde trent og lagt opp formen min til den siste delen av skisesongen. Derfor sitter jeg igjen med følelsen av at jeg ikke fikk vist frem hva jeg er god for denne vinteren. Og det får jeg nok neppe gjort neste vinter heller. 


Under den ulykksalige skareturen i april opplever Kasper at skien hans går gjennom skaren og setter seg fast, hvor på mannen oppå faller fremover og ruller nedover fjellsiden. Etter en sjekk på Ringerike sykehus finner de ut at flere muskelfester er revet av, såkalt komplett ruptur, baki låret. 

Det er vanlig å se på operasjon etterfulgt av omtrent et halvt år, mer eller mindre, uten belastning for at disse skal gro. Kasper blir henvist til kirurgi i det offentlige, men finner etter litt rådgivning sammen med familien ut at det har de ikke tid til. 


- Helsekøen var altfor lang. Hadde vi stilt oss i den, hadde nok Kasper måttet legge hele langrennskarrieren på hylla, sier Gry, moren til Kasper.  

- Jeg er glad vi fant en løsning med en privat aktør. Det hadde vært surt om alt ble ødelagt på grunn av ett fall, stemmer Kasper i.


Spørsmålet vi alle stiller oss er hva utsiktene til 2021-sesongen er for Kasper nå. Er han motivert for å legge ned den jobben som må gjøres? Hva tenker han om månedsvis med gradvis opptrening før han igjen sakte, men sikkert kan begynne å trene som normalt?

- Det tar veldig lang tid før jeg er tilbake til konkurranse. Dette var selvfølgelig en veldig tøff beskjed å få for meg, men jeg bestemte meg tidlig at dette her er noe jeg skal greie å komme meg tilbake fra. 

- Når ortopeden sier at han "regner med at du kommer tilbake i skisporet i løpet av halvannet år" melder selvsagt tanken om å legge opp seg. Etter å ha fullført tre år på NTG for så å bli skadet såpass langt frem i tid kunne jo dette vært et naturlig punktum. 

- Men jeg har selv troen på at jeg kan gå veldig fort på ski igjen, så jeg velger å flytte til Lillehammer til høsten i den tro om at jeg skal komme tilbake! Tanken er å studere og rolig trene meg opp til det nivået som kreves for å være i Norgestoppen i langrenn.


Hva består treningen i, nå i sommer?

- Jeg har hatt noen få, men gode, intervalltreninger oppover Holdeskaret med krykke-hinking. Hvis noen har sett meg under de øktene, har de nok tenkt at jeg er gal. Men pulsen er høy og stemningen god, og jeg får litt pause fra sofaen, så det er bra. Utover det har jeg trent litt stakeergomenter sittende på knærne og mye rehabiliteringsøvelser. Etter ferien har jeg tenkt til å prøve meg litt på rulleski, men da blir det nok kun staking på flatmark i begynnelsen, så tar vi det derfra. Hvis jeg tryner da, er i hvert fall karrieren over, så da gjelder det å ta det pent - ikke si noe til mamma! 


Vi ønsker Kasper fortsatt god sommer og rehab-fase, og ønsker ham lykke til med flytting og oppstart på Lillehammer! 


Bildetekst: For intervjuobjektet går veien nå fra Geilo til Lillehammer.


0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline