Vasaloppet

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 7. Mar 2018

Turrennenes OL gikk som vanlig av stabelen første søndagen i mars, og til start i Sälen var det fem hemsedøler. 


Vasaloppet ble arrangert for første gang i 1923 til minne om Gustav Eriksson, og hans strabasiøse ferd mot Norge i 1521. Da gikk han traséen i motsatt retning, på vei for å finne feller som delte hans syn på danskekongen og hans måte å drifte Kalmarunionen på. Kongen hadde blant annet massakrert Gustavs foreldre under det som senere er blitt kalt blodbadet i Stockholm. Kalmarunionen ble oppløst i 1523, og Gustav Vasa ble Sveriges konge 6. juni (Sveriges nasjonaldag) det samme året. 


Det første rennet ble vunnet av unggutten Ernst Alm som vant rennet (han var 22 år og er fortsatt den yngste vinneren), han gikk på 7 timer og 22 minutter. I år ble rennet arrangert for 94. gang.


Etter at Jörgen Brink vant i 2010, 11 og 12 har det kun vært nordmenn som har vunnet Vasaloppet. I år var det stor spenning til om Ottoson, Kardin, Byström, Impola, Olsson eller en av de andre svenske skulle kunne vinne tilbake hegemoniet for moder Svea, men det var en nordlending ved navn Andreas Nygaard som ville det svært annerledes. 


Nygaard la en langsiktig plan tilbake i 2008 om å vinne Vasaloppet i 2018. Planen gikk nesten "skeis" (i positiv forstand) da han ble henvist til andreplass med bare en skobredde av John Kristian Dahl i fjor, men i år var bjørnen fra nord ikke til å stoppe. På det 400 meter lange, flate oppløpet gjorde han som han ville og lekte med konkurrentene. Det ble et følelsesladet øyeblikk for 28-åringen da han gikk over målstreken midt i Mora sentrum - under skiltet til minne om Gustav Eriksson Vasa, med innskriften "I Fäders Spår - För framtids segrar". 


Hemsedølene hadde ennå ikke ankommet Moraparken da Andreas Nygaard gikk i mål, men de gjorde alle meget respektable prestasjoner. Slik gikk det med gjengen, plassering og totaltida følger. 

(1. Andreas Nygaard 4.26 timer)

79. Sigurd Sollien Hulbak 4.40t

129. Jakob Mestvedthagen 4.47t

172. Ståle Grøthe 4.53t

262. Morten Andreas Løchen 5.01t

418. Ole Sollien Hulbak 5.14t


Ganske utrolige tall, egentlig, at en liten klubb som Hemsedal IL sender fem stykk til et så stort skirenn, og likevel klarer å ha alle inne blant de 3% fremste. 


Sigurd ble nr. 98 i fjor - og gikk derfor med startnummer 98 - klarte å forbedre sin Vasa-pers ytterligere opp til en meget solid 79. plass.


Jakob deltok for første gang i et renn som er lenger enn Birken, og var veldig spent på hva som ventet da løpstiden bikket over både 3 og 4 timer. I anledning at det var meldt en del snøvær valgte han, etter en overbevisende og formanende tale fra HILLs utegående reporter, som en av få i fronten å gå med festesmøring. Lenge lå han faktisk fremst av alle med feste, og fikk til- og heiarop fra publikum av typen "Her kommer det endelig en riktig skidåkare som går med vallning". 

Jakob på vei inn på Hökberg, kontrollen som kommer etter 71 kilometer. Som dere kan se, var han veldig sliten og gikk med både mössan og hodet på skakke, akkurat slik Jari Isomätse gjorde i gamle dager.


Ståle klarte akkurat å spurte seg inn i elitegruppa i fjor med en rå 148.-plass (man må være topp 150 for å kvalifisere seg inn dit), men klarte såvidt ikke å forsvare den seedinga i år. Det ble en tung tur gjennom de svenske skogene uten festesmøring på de løse forholdene for den stakesterke hemsedølen. 


Morten deltok i sin åttende tur i Fäders Spår i Dalerna. Det ble en skikkelig opptur for (såvidt) ennå unge Løchen, som på forhånd hadde mål å komme blant de 400 fremste. 


Ole var dessverre uheldig allerede på startsletta, og fikk rennet sitt ødelagt der med stavbrekk. Å bli forbigått av 2-3000 litt dårligere seedede løpere forhindrer en effektivt fra å kunne gå for full maskin før langt ut i rennet. 


For øvrig kan vi nevne et minst tre av de ovennevnte fikk bra med TV-tid i anledning av de var i nærheten av dameteten. Rett sted til rett tid, der altså. 






0 Kommentar

Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.

Levert av IdrettenOnline