Monsterprestasjon av Trym og Guro i SC Östersund!

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 17. Des 2018

I helga var det Skandinavisk Cup i svenske Östersund. Der gikk Trym Fikke Halbjørhus (22) og Guro Jordheim (22) fra Hemsedal hen og klinket til med hvert sitt monsterrenn, og fikk for det sine første poeng i denne konkurransen! Om det ikke kan kalles et gjennombrudd kan det i hvert fall kalles en stor, stor milepæl! 


Vi regner med at telefonlinja hans omtrent har gått varm av nysgjerrige journalister i etterkant av rennet , men HILs utegående reporter har lyktes med å komme i kontakt med Trym i dag.


- Dette var jo rett og slett fullklaff på alle plan. Gode ski, god kropp, og en helt optimalt taktisk og teknisk løsning fra min side. 

- På forhånd håpte jeg å kanskje kunne kjempe om plassering inne blant topp 50 på et løp med fullklaff. Men i dag var jeg visst bedre enn jeg, og mange andre, trodde. 

- Med en løype som etter mitt hode var alt for tøff for å håpe på noe bedre, med en sammenhengende stigning på 1 kilometer med 70 høydemeter. Jeg er jo ikke direkte kjent for å elske bakker (av typen mot journ.anm.), men har i høst jobbet en del med kapasiteten min. 

- Trodde egentlig ikke jeg hadde et slikt nivå inne, selv om jeg vet at jeg har tatt store steg, spesielt på distanse i år. Det har alltid vært sprint hvor jeg har følt at jeg har hatt størst mulighet til poeng i både Norgescup/Scan.cup, men nå kommer mine første poeng i et 15km skøyterenn. Det er overraskende både for meg og flere andre. 

- Etter rennet i går har jeg fått utrolig mange koselige hilsener, som jeg setter utrolig stort pris på! Så tusen takk for det! Hittil i år så har ting virkelig gått stang ut for min del, med mye dårlige ski og til dels løyper som ikke har passet meg optimalt, men i dag klaffet alt. 

- Det gir STOR motivasjon til videre satsing, og jeg skal prøve å stabilisere meg i dette gode selskapet!


Moro å høre Trymmern! HIL Langrenn ønsker deg lykke til videre med sesongen, og ikke minst med å moderere ribbe- og riskremkonsumet de kommende ukene!


Guro ble nr. 19 i rennet som ble vunnet av Astrid Øyre Slind, for øvrig plassen bak fire år eldre Emilie Fleten fra Gol. Guro er til daglig stasjonert i Utah, USA, men reiste hjem til juleferie en uke tidligere for å delta i et stort skirenn her på kontinentet. Her "hjemme" konkurrerer hun imidlertid for gamlelandet og Hemsedal IL

Utover det har det ikke lyktes HIL å komme i kontakt med henne etter rennet, vi regner med at hun har vært travelt opptatt av å skrive autografer. 


*Redaksjonen beklager sterkt at vi i første utkast av denne artikkelen ikke var årvåkne nok til å få med oss at Guro Jordheim var på start- og resultatlista. Vi legger oss paddeflate, og det skal selvsagt ikke gjenta seg.


Bildetekst: Trym representerer Team Hallingdal og Hemsedal Idrettslag. 


0 Kommentar

Prosjekt Gravset 2018

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 10. Des 2018

Skisesongen på Gravset er nå i full gang med nypreparerte kunstsnøløyper og natursnøen begynner nå å gjøre slik at resterende løypenett blir åpnet så fort forholdene tillater det. Før vi kom så langt har det i løpet av høsten vært stor aktivitet på Gravset.


Kunstsnøanlegget har blitt utvida ut på stadion, slik at en rekker over store deler av stadion med snøkanoner nå, og arbeidet med å fordele snøen utover blir dermed lettere. 


Dette er et prosjekt som hadde en estimert kostnad til 206.000,-. Montering av rørgater er gjort på dugnad av langrennsgruppa, og SpareBank-stiftelsen Hallingdal har bidratt med 30.000,- til finansiering av prosjektet.Andre ting på stadion som er utført i høst er utbytting av lyskastere i stadionmasta til nye LED-lyskastere, så nå blir det lysere tider på stadion.


I tillegg er det blitt gravd ned rør for å forberede å legge inn fiber til stadion, gjort utbedringer på parkeringsplass og etablert mellomtidssløyfe til tidtakersystemet inne på stadion. 


Tusen takk til alle som deltar i de forskjellige oppgavene på dugnaden, til SpareBank-stiftelsen Hallingdal som bidrar med midler og til andre bidragsytere! Det gjør at vi får en arena og løyper som stadig blir forbedret til glede for store og små fastboende og tilreisende.

Med ønske om en flott skisesong!


0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Morten Løchen

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 2. Nov 2018

Etter et lengre opphold er vi nå tilbake med det siste sommerportrettet. Det skulle vise seg at det tok litt tid for resten av teamet å skjønne at den tidligere artikkelforfatteren også kunne la seg portrettere. 

Sistemann kan vanskelig kvoteres inn i "Hemsedals mest gylne langrennsgenerasjon", da han verken er gyllen eller hemsedøl. Men det ble kompensert med desto større engasjement og iver, og gleden var derfor stor for begge parter da han ble tatt i glovarmen i Team Monster i 2014. 

I dag har vi gleden av å presentere Morten Løchen. Den selverklært evigunge entusiasten som enn så lenge nekter å innse at han er for pensjonist å regne i langrennsammenheng.


Du flyttet til Hems i en alder av 25. Hva var grunnen til at det nettopp ble Hemsedal og hvordan levde Hemsedal opp til forventningene? 

- Jeg flyttet i utgangspunktet til Hemsedal etter endte studier i hovedstaden for å gå på KRIK sin Bibelskole på KRIK Høgfjellsenter. Jeg var heldig og vant et nokså hissig gavekort av Gudmund (Juliebø, daglig leder, journ.anm.), slik at jeg fikk en god rabatt på Bibelskole-kurset. 

Det mange ikke vet er at jeg med dette også så mitt snitt til noen måneder med gode treningsfasiliteter i. Og da det ikke var noe som hastet annensteds etter Bibelskole-kurset, ble jeg boende i strøket og flyttet ned i bygda og har siden da blitt boende. 

Hemsedal har naturligvis stått til forventningene og vel så det. Planen var i utgangspunktet å bo her 10 uker, men det viste seg å være såpass fint at jeg nå straks er halvveis til 10 år (!), og det sier vel sitt. 


Vil du fortelle litt om utviklingen på treningsfronten fra du kom deg ut av gutterommet og gaming-verdenen til du noen år senere ble tatt inn i varmen i Team Monster? 

- Fra jeg la Xbox-karrieren på hylla et sted midt på videregående skole til jeg ble med i den herligste treningsgruppa til Team Monster slo tilværelsen til med et par tilfeldigheter som skulle gjøre at jeg ble veldig interessert i langrenn. 

Da jeg studerte Idrettsfag fikk vi et skikkelig godt tilbud på ski hos Milslukeren, han som var studieansvarlig hadde noen kontakter osv. Det gjorde at jeg bestemte meg for at tiden endelig var kommet for å kjøpe seg et skikkelig skipar. Det var i januar 2012, og siden da har langrenn vært helt, helt oppi der over ting jeg har likt å drive med. 


Ser på de fire tidene dine på Birken at du siden har forbedret deg med 1.37:10, og nå er nede på 3.09:56 (2016, se bildet) som raskeste gjennomføring. Fortell om hvordan du har klart å presse ned tiden så mye, og hvordan du ser for deg å kunne bryte den magiske 3-timers-grensa? Hvor der det mest å hente? 

- Grunnen til at tiden har blitt presset såpass mye ned er vel først og fremst at den første gjennnomføringa var ganske grufull, uforberedt og ikke-seedet. Men de siste par årene har jeg forbedret meg med et lite kvarter, og det skyldes nok primært jevn jobbing over flere år. 

En ting jeg har blitt bedre på de siste par årene er gjennomføringen av intervalltreningene. Tidligere har jeg vært nesten helt avhengig av å ha noen og pushe sammen med for å gjennomføre gode hardøkter. Nå føler jeg at jeg klarer å pushe ganske bra, også på egenhånd.

For å bryte 3-timers-grensa er det flere parametre det går an hente marginer. Trene mer diagonalgang, få bedre O2-opptak, bli lettere. Har enda til gode å ha spesielt gode ski på Birken, så litt dyktighet og stang inn der kan også hjelpe på. 


Artikkelen fortsetter under bildet. 

Bildetekst: På vei ned mot den såkalte kabelgata like før mål på Birken 2016.


Kan du trekke fram tre gode prestasjoner og et par mindre gode prestasjoner fra sesongen som har gått?

- 2018-sesongen var min klart beste. Det var tre helger på rad der i feb/mars, hvor ting gikk virkelig på trikkeskinner. 

Først Mellerunden i Valdres gikk jeg nesten halve rennet med Nilsi (Nils Ingar Aadne, journ.anm.) fra Team BN Bank, det var stort. Så fulgte den største oppturen, Vasaloppet, der ble jeg til min store overraskelse nr. 263 (beste fra før var 591). 

Helga etter var jeg veldig spent på hvordan kroppen hadde hentet seg inn igjen på seks dager, før det 42lkm lange Helterennet i Telemark. Det virket nesten sånn, for det kan ha vært mitt beste renn noen gang. Ble 23 der, det var for eksempel ca 13 minutter bak Kjetil Bjerkreim fra Team Hallingdal og Svein Halvor Dahl fra Team Telemark. Med spinnvilt fine rammer rundt rennet og god dagsform ble det en flott opplevelse. 

I tillegg var det moro med Marcialonga i januar. Sett bort ifra utfordringene med å skaffe seg rettferdig seeding på forhånd, var alt ellers en fantastisk opplevelse. Pizza, pasta og påskevær, for ikke å snakke om skiturene på isbre, dagene som fulgte etter rennet. Den pakka der anbefaler jeg varmt til alle som liker kultur! 

En ting som ikke gikk så bra forrige sesong, var treningsarbeidet. Den primære årsaken til det er nok at jeg nå er i en fast relasjon med ei frøken som bor i Bergen. Mer pendling, mindre langturer osv. Men så kommer jo det store paradokset da - kan man si at treningsarbeidet har blitt dårligere samtidig som resultatene åpenbart har blitt bedre? Kanskje ikke? Men uansett verdt det. 

Årets soleklart største nedtur i skisporet var det forsmedelige tapet mot min venn Marius Ulland (prestefrua, journ.anm.). Den kom på klubbmesterskapet i skøyting. Det var en diger oddsbombe som gikk av den dagen, og det bør virkelig ikke gjenta seg.


Hvordan ser rennplanene dine ut til neste år? Har du pekt deg ut noen hovedmål for sesongen?

- Foreløpig er jeg påmeldt Vasaloppet og Helterennet. Og Gravrennet da, selvfølgelig. Får bare håpe på at snøen kommer i tide!


Vi ønsker deg hell å lykke i skiporet (og andre spor) i 2019-sesongen, Løk! 


Tekst: Jakob Mestvedthagen

Bile: Øyvind Grimsrud. 

Bildetekst: Fra en hufseøkt under KRIK Kondiscamp tidligere i høst. 

Fra venstre foran: Fredrik, OleK, Morten, Oskar.


0 Kommentar

Barmarkstrening høsten 2018

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 8. Okt 2018

Langrenn - Barmarkstrening høsten 2018!

Oppstart tirsdag 9. oktober kl 18.00 

For alle barn fra 3. klasse og oppover.  

I år blir det litt variasjon i barmarkstreningen. Vi starter opp med rulleskitrening i rulleskianlegget. Vi vil også prøve å klatre i klatrevegg, løpe orientering, spille fotball, svømme osv.

Håper dere har lyst til å bli med hver tirsdag frem til snøen er klar på Gravset!

Følg med på facebooksidene til langerennsgruppa for informasjon om treningene!

                                                     

Planen:

Tirsdag 9. oktober kl 18.00 – 19.30 

Rulleskitrening. Oppmøte ved parkeringen på rulleskianlegget – ta med staver og skisko. Rulleski får de som ikke har selv låne fra rulleskigruppa. Foreldre er velkomne til å være med!

Trener: Helmut + Lars Einar


Tirsdag  16.oktober kl 18.00 – 19.30

Rulleskitrening Oppmøte ved parkeringen på rulleskianlegget – ta med staver og skisko. Rulleski får de som ikke har selv låne fra rulleskigruppa. Foreldre er velkomne til å være med!

Trener: Helmut + Lars Einar


Tirsdag 23.oktober kl 17.00 -18.00

Orientering. Oppmøtested kommer.

Trener: Endre + Lars Einar


Tirsdag 30.oktober kl 18.00 – 19.30

Capture the flag på fotballbanen ved HugnaheimTa med klær til å være ute i.

Trener: Morten


Tirsdag 6.november kl 18.00 – 19.30 

Svømming i svømmehallen på Gol. Avreise fra Trøymshallen kl 16.15. Er tilbake kl 19.00. Ta med svømmetøy, de som ikke er svømmedyktige må ha med voksen.

Trenere: Kristin og Marianne


Tirsdag 13.november kl 18.00 - 19.30

Klatring i klaterveggen på Lodgen. Oppmøte i klatrehallen. Klatresko får vi låne. Foreldre er velkomne til å bli med!


Tirsdag 20.november kl 18.00 - 19.30

Ishockey/Innebandy. Oppmøte i Gymsalen på Ulsåk evt ute hvor det er is. Beskjed blir gitt på facebook/mail.

Trenere: Halvard og Bjarne


Tirsdag 27.november kl 18.00 - 19.30

Innendørs trening i gymsalen på Ulsåk. Ta med innesko.


0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Vetle Flaget

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 29. Aug 2018

Den etter hvert rutinepregede sommerportretteringen av Hemsedals mest gylne langrennsgenerasjon - også velkjent (og beryktet) som team Monster - ruller videre. 

I dag har vi gleden av å presentere den i de senere år ulykkesforfulgte Vetle Flaget. Mange har spurt seg, hvor ble han egentlig av? Etter at han fikk en slitasjeskade i hofteleddsbøyeren for tre år siden har ingen verken sett eller hørt noe fra ham, i hvert fall ikke med startnummer på brystet. 


Vetle, du var jo en av de største stjernene i teamet for kun noen få år siden, og var spådd en lysende fremtid i skisporet. Men de av oss som følger litt med vet at navnet ditt ikke har vært å oppdrive i en enste resultatliste siden Råskinnet 2009 (overdrivelse, journ.anm.). Hva var det egentlig som skjedde? 

Etter å ha ledd fra seg kommer den unge gentlemannen med følgende svar. 

- Det er mye riktig i det du sier der ja! Jeg hadde en fantastisk fremgang fra hovedlandsrennet i 2013 hvor jeg ble nr. 72, til og med sesongen i 2015. 2015-sesongen er helt klart den jeg er mest fornøyd med. En sesong med nokså stabilt topp 20 i norgescupen på distanse, hvor to av plasseringene var topp 15 er noe jeg er veldig stolt av! 


Han blir litt glassaktig i blikket og det er tydelig at tankene er et helt annet sted. Etter litt ettertanke fortsetter han.

- Under oppkjøringen til 2016-sesongen kjente jeg med en gang at noe ikke var som det hadde vært før. Ting begynte å skurre muskulært og alt av trening gikk blytung sammenliknet med årene før. Men som den unge idioten jeg var ga jeg blaffen, og fortsatte å trene som før. Jeg kom meg til slutt i grei nok form til å klare og ta noen poeng i norgescupen, første året i klassen 19/20. Etter den sesongen bestemte jeg meg for at jeg ikke kunne forsvare å gå på en ny sesong med så mye vondt. Siden har det egentlig gått i alternativ trening, men det eneste som har skjedd siden er bare en forverring av hele situasjonen. 


Nå som du ikke har mulighet til å trene så mye lenger, savner du treningshverdagen og muligheten den gir til å lage sine egne endorfiner? Kan du si litt om hvordan det har vært å flytte fra Team Hallingdal-miljøet du har vært en del av på Lillehammer det siste året, og hvordan overgangen til studietilværelsen i Trondheim har vært?

- Med tanke på endorfinene har jeg fortsatt mine øyeblikk. Selv om formen er elendig og du drar ut på økt føler man seg jo likevel ganske konge/rusa etter økta, jeg blir i hvert fall supergira og tenker at jeg kan bli verdensmester i hva som helst

- Jeg har jo i alle årene tenkt at jeg vil tilbake som skiløper og derfor prøvd i det lengste å holde meg i brukbar form, men siden det ble som det ble er det litt godt å flytte fra det og begynne på studier i Trondheim. Helt nytt miljø der folk ikke kjenner meg som langrenns-Vetle. 

- Jeg har noen få økter i uka, stort sett, og syntes det er deilig nå, men jeg savner ikke det jaget som var før. Nå for tiden er det kun lystbetont trening det går i. I "gamle dager" føltes det jo ikke som et jag når kroppen var tipp topp, og man var inne i rutinene og miljøet, men når ting stritter imot blir det veldig slitsomt. 


Hva var det som gjorde den fremgangen fra 2013 til 2015 mulig, og hvorfor var det Team Monster?

- Det må nevnes at det fantastiske treningsmiljøet som var i Hemsedal på den tiden skal ha det meste av æren for alt jeg har foretatt meg i skisporet. 

- Jeg savner treningshverdagen slik den var i Hemsedal. Med et fantastisk miljø og en tipp topp kropp. Men jeg savner ikke treningshverdagen slik den ble mot slutten av "karrieren".  Når man trener lenge nok med vondt så blir det etter hvert en ikke så positiv greie som det var før. Så det er muligens grunnen til at det kjennes ekstra godt slik det er blitt nå, hvor man ikke må trene hver dag osv.


Vi ønsker Vetle masse lykke til med tilværelsen i Trondheim! <3 
Bildetekst: Vetle i en litt yngre utgave avbildet sammen med artikkelforfatteren etter Gaurhovdrennet (kan det ha vært 2015 da, mon tro?). 0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Sevat Mestvedthagen

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 20. Aug 2018

Den etter hvert rutinepregede sommerportretteringen av Hemsedals mest gylne langrennsgenerasjon - også velkjent (og beryktet) som team Monster - ruller videre. 

I dag har vi gleden av å presentere den på laget som nok trappet ned mest på treninga inn mot forrige sesong. Mine damer og herrer, Sevat Mestvedthagen! 


Er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke fram to oppturar og en ting du gjerne skulle sett ble annleis? 

- Sesongen i år har jo vært veldig annleis frå dei føregåande, fordi satsinga har blitt lagt på hylla. Heldigvis har ikkje formen stupt like mykje som treningsmengda, så har fått nokon gode opplevingar. Spesielt Hemsedalsrennet gjekk veldig bra. Eit renn som ikkje gjekk så bra var Ribberennet. 


Kva vil du si har vært ditt største fremskritt i år?

- Ikkje mange framskritt å spore for min del. Pila peiker i feil retning, men ein ting eg har gjort mykje betre enn dei andre i Team Monster er å samle overskudd.


Korleis har du opplevd overgangen i å flytte til Nordfjord folkehøgskule? Bo langt unna trenaren og det vante miljøet osv.

- Reint sportslig har overgangen vært tøff. Eg har ikkje komme meg ut på trening så ofte som eg hadde ønska. Men det å dra på folkehøgskule er eit val eg er veldig glad for at eg tok, for eg har kost meg veldig mykje der.


Kva er det du sakner mest med Hemsedal, og kvifor er det Team Monster?

- Det er klart at Team Monster har hatt mykje å si for meg. Langrenn var jo den største delen av livet mitt i fleire år, og det hadde ikkje blitt noko langrennssatsing utan det fantastiske miljøet me hadde. Det var jo ein skikkelig god gjeng, både i og utanfor skisporet. Eg merka det veldig godt då eg kom til Nordfjord, at utan andre som pusher så er det vanskelig å holde på motivasjonen.


Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Er du motivert for å trene nå som det ikkje-satsande og bedagelige latmannslivet er blitt oppdaga? 

- Satsinga kjem nok ikkje til å bli tatt opp på det nivået det var på før, men eg skal prøve å halde formen nogen lunde ved like, og satsar hardt mot Hemsedalsrennet, som blir sesongens store mål!
0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Trym Fikke Halbjørhus

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 15. Aug 2018

Den etter hvert rutinepregede sommerportretteringen av Hemsedals mest gylne langrennsgenerasjon - også velkjent (og beryktet) som team Monster - ruller videre. 

I dag har vi gleden av å presentere den eneste i teamet med eksplosive muskelfibre - we give to you nemlig ingen ringere enn Trym Fikke Halbjørhus! 


Er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke fram to oppturer og en ting du gjerne skulle sett ble annerledes?

- Er fornøyd med deler av sesongen. Det ble dessverre sykdom i tre av de viktige rennhelgene, det skulle jeg gjerne vært foruten. Ellers har det gått veldig fint der NM-stafett og U23 NM - sprint var der det gikk aller best. 16.plass med Hemsedal IL sammen med Ola og Kasper var en stor opplevelse, samt å endelig få vise mer av hva jeg er god for i sprint var veldig forløsende, der jeg var 0,3 sek unna avansement fra prologen. 


Hva vil du si har vært ditt største fremskritt i år?

- Mitt største fremskritt har nok vært innen sprint. Jeg har tatt store steg der jeg viser at jeg kan hevde meg godt. Selv om jeg innerst inne ønsker å bli en god allrounder.


Hvordan har du opplevd overgangen i å flytte til Lillehammer? Bo langt unna treneren og det vante miljøet osv.

- Overgangen til Lillehammer har gått veldig fint. Da folk i miljøet naturlig nok flytter ut når skolegang skal fullføres og diverse annet, så blir man litt alene. Da er det nødvendig å søke til andre miljøer som feks. Lillehammer. Her er det en utrolig god treningskultur, der man alltid har noen å trene med. Treningsfasilitetene er på høyde med Hallingdal, så da er det bare å kjøre på.


Hva er det du savner mest med Hemsedal, og hvorfor er det Team Monster? 

- Savner selvsagt det utrolig gode miljøet vi hadde i Hemsedal for 2-3 år siden. Vi var 4-5 juniorer som jevnt tok poeng i eldste juniorklassen (19-20). Vi dro hverandre opp og fram og hadde en ekstremt god treningsiver og -kultur. Trening sammen ble sett på som prima, og ble gang på gang prioritert, og med fulgte det utvikling.


Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Du er motivert for å klinke grundig til enda en sesong?

- Mine mål er å virkelig slå i fra meg i sprintene som kommer. Slik jeg ser det så er det i sprint jeg kan lykkes best, og da kommer jeg til å tune litt ekstra inn mot dette. NM-stafett blir også et stort mål, der Hemsedal skal slå seg inn topp 10, og jeg ser for meg å forskyne meg med en etappe der. Jada, ingen fare, jeg er motivert i massevis. Gir meg nok ikke med dette. 


Moro å høre Trymern, bare å gunne på videre!
0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Guro Jordheim

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 12. Aug 2018

Den etter hvert rutinepregede sommerportretteringen av Hemsedals mest gylne langrennsgenerasjon - også kjent som team Monster - ruller videre. 

I dag har vi gleden av å gi dere teamets eneste kvinnelige medlem, nemlig ingen ringere enn selveste Guro Jordheim! 


Er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke fram to oppturer og en ting du gjerne skulle sett ble annerledes?

- Sesongen gikk utrolig bra. En opptur var å bli kåret til MVP (Most Valuable Player) i collage-sirkuset, hvor jeg vant 7 av 13 renn. En annen opptur var å kjenne at kroppen responderte som jeg ville i høyden, og at ingen klarte å slå meg i en spurt. En ting som jeg gjerne, på godt og vondt, skulle sett ble annerledes, er at min motivasjon og iver i langrennsporet ikke gikk hardt utover karakterutskriften i studiet. 


Hva vil du si har vært ditt største fremskritt i år?

- Mitt største fremskritt var helt klart at min selvtillit og respekt i skisporet økte. Dette er helt klart et resultat av at jeg over hele fjøla blei en sterkere og raskere skiløper, men det er også utrolig deilig å føle på et mentalt overtak. 


Hvordan har du opplevd overgangen i å flytte til Salt Lake City, USA? Bo langt unna treneren og det vante miljøet osv.

- Før jeg dro var jeg åpen for en forandring og å utfordre min evne til tilpassing. Tok med meg mye kunnskap og verdier fra tida i Hemsedal. Spesielt verdien om et godt treningsmiljø der man har det gøy sammen. 


Hva er det du savner mest med Hemsedal, og hvorfor er det Team Monster?

- Selv om miljøet i USA er eksepsjonelt er det å trene med en guttegjeng som jeg ser opp til og som pusher og er upåklagelig råe er et stort savn. Gutta i team Monster har klart å kombinere sportslig fokus, treningsiver, oppmøteplikt og selvironi - skikkelig god kombo - og alle de artige påfunna savner jeg. 


Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Du er motivert for å klinke grundig til enda en sesong?
- Mine mål for 2019- sesongen er å fullføre en høst med mye trening og høy kvalitet. Og dersom alt går etter planen får jeg prøvd meg i noen renn i Norge/Skandinavia rundt juletider. I collage-cupen i USA er målet å vinne det største rennet, NCAA Championship.

Bildetekst: Frøken Jordheim på 4timers jogg- og fjelltur i Skjolden under treningssamling med Team Hallingdal m/venner i juni 2016. 


0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Ola Jordheim

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 2. Aug 2018

Den etter hvert rutinepregede sommerportretteringen av det berømte og beryktede team Monster fra Hemsedal ruller videre. Den svært dynamiske stallen har de siste par årene gått fra å være stasjonert i Hemsedal til å bli spredt utover hele verden. Intet mindre, intet mer. 

Noen få holder ennå stand i Hemsedal, andre satser tungt videre på Geilo, mens dagens mann om dagen holder studiepoengtrøkket oppe i Trondheim. 

Dagens mann har vært fra den sistnevnte kategorien, men tenker nå å skifte beite for alvor. God fornøyelse! 


Er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke frem to oppturer og én ting du gjerne skulle sett ble annerledes?
- Sesongen har vært helt ok. Har vært stabilt på øvre halvdel av lista i Norgescupen, men har savnet de virkelig gode dagene. 5-mila i NM kom på slutten og gjorde sesongen (se tidligere sak, journ.anm.) på mange måter mye bedre. Synts også åpninga i Bruksvallarna i Sverige var veldig bra, da jeg var veldig sliten uka før, men tok et par grep og fikk løfta formen akkurat i tide til den svenske sesongåpningen. 

Om jeg skal trekke frem en ting som kunne vært bedre skulle gjerne sett at jeg hadde klart å komme meg på et enda høyere grunnivå enn det jeg har klart til nå.

Hva vil du si at har vært ditt største fremskritt i år?

- Utholdenheten over lengre distanser har blitt bedre. Merker jeg blir sliten på et senere tidspunkt enn før, både på turrenn og rolige langturer.

Hvordan har du opplevd overgangen i å flytte til Trondheim? Bo langt unna treneren og det vante miljøet osv.

- I starten var det slitsomt. Det ble litt for mye nytt på samme tid, og jeg klarte ikke gape over alt. Ble rett og slett for mye når jeg prøvde å opprettholde treningsmengde, samtidig som studiet begynte, og jeg måtte ta ansvaret for alle daglige gjøremål på toppen av det. Var endel syk og skadet i starten av tilværelsen i trønderhovedstaden. Men etterhvert som rutinene har falt på plass, og jeg har kommet inn i et flott ski- og studiemiljø hvor jeg har trivdes bare bedre og bedre.

Hva er det du savner mest med Hemsedal, og hvorfor er det Team Monster?

- Det er mye som Hemsedal har som ikke Trondheim har, samtidig er det verdt å nevne at det også går andre veien. Men det miljøet vi lyktes med å skape i Hemsedal i junioralder, som vi nokså fjasete begynte å kalle Team Monster, er det umulig å finne maken til på nye steder.
Det var et sunt og godt miljø som vi bygde opp sammen, og etter hvert som jeg har flyttet hjemmefra og oppsøkt nye miljø i Trondheim, føler jeg likevel at det er i Hemsedalsgjengen jeg hører hjemme ( <3 <3 <3 <3 journ.anm.). 
Vi har gjort mye opplevd mye sammen, og jeg føler at det miljøet er en stor del av grunnen til at jeg den dag i dag trener for å ta nye steg langrenn.

Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Du er motivert for å klinke grundig til enda en sesong?

- Til neste år tar jeg ett år i USA, griper sjansen mens den er der. Det blir et år med mye nytt og forhåpentligvis mange gode opplevelser. Målet blir å prestere godt der borte, bl.a ta noen pallplasser i student-cupen. Samt at jeg har som mål å være en bedre skiløper den dagen jeg flytter hjem igjen til Norge. 

Bildetekst: Dagens mann avbildet til høyre her, sammen med neste portrettobjekt - Trym Halbjørhus - stay tuned! ;) 


0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Jakob Mestvedthagen

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 26. Jul 2018

Det velkjente team Monster fra Hemsedal med en nokså dynamisk stall har de siste to årene gått fra å være stasjonert i Hemsedal til å bli spredt utover hele verden. Intet mindre, intet mer. 

Noen få holder ennå stand i Hemsedal, andre satser tungt videre på Geilo, mens dagens mann om dagen holder studiepoengtrøkket oppe i Trondheim. 

Med spaltemeter her i dag, på tross av ny klubbtilhørighet (les: NTNUI Triatlon), I give to you, Jakob "Tåot" Mestvedthagen, God lesning! 


Hvordan er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke frem to oppturer og én ting du gjerne skulle sett ble annerledes?  

-  Sesongen oppsummert er egentlig veldig bra. Jeg har jo trappa litt ned på treninga, så har ikke fått gått så veldig mange renn, men av de jeg har gått har noen gått bra og noen veldig bra. Den største prestasjonen og samtidig det jeg er mest fornøyd med er nok 10km Scancup i Trondheim, med en smått sjokkerende 83.-plass, for øvrig likt med WC-løper Pål Trøan Aune.

Vasaloppet gikk jo også over all forventning med en 129.-plass. Det var første gangen min der, og ekstra artig å gå med de store gutta de første mila der, dessuten fikk jeg jo gleden av å gå i tog med Hulbaken. De siste 20 km ble skikkelig seige, selv med superfeste (takk til pappa!), men superartig likevel! 

Hemsedalsrennet er jo også alltid artig å gå, spesielt når det går så bra som det gjorde i år, Skjærtorsdag er jo på mange måter sesongens høydepunkt. Skulle gjerne sett at jeg fikk enda flere staukeøkter og tid til noen lengre turer, da dette hadde kommet godt med på Vasan, men med et litt kinkig håndledd var dette vanskelig.


Hva vil du si at har vært ditt største fremskritt i år? 

- Største framskrittet har vel vært å trene litt mindre og ha mer overskudd og motivasjon på øktene. Anbefales! 


Hvordan har du opplevd overgangen til Trondheim og NTNUI? Trening kombinert med studie og sosialt osv, si noe om hvordan det er å bo langt unna de gamle lagkameratene.  

- Overgangen fra Hemsedal til Trondheim har særlig vært lengden på sesongen og nærheten til noen av treningsfasilitetene, som feks fjell. Ellers så er det jo kjempeartig å være med i flere gjengen som trener en del sammen i sammen i Trondheim, folk fra langrennsmiljøet og KRIK Kondis osv. 


Hvordan hvor mye savner du Hemsedal og resten av gjengen i Team Monster? 

- Savner nok aller mest den stabile vinteren, fjellene, alltid preparerte klasseløyper, samt det å slippe og lage middag selv hver dag. Savner gjengen i Team Monster også, sjelden har vel verden sett et bedre treningsmiljø enn det vi hadde her i dalen i 2-5 år siden. 


Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Du er motivert for å klinke grundig til enda en sesong?

- Jeg har vel ikke satt meg noen andre mål enn at jeg har meldt meg på Vasan til neste år, og håper på å unngå tjeideng (les: å bli slått av minst en jente, journ.anm.) der. Jeg må innrømme at jeg sliter litt med motivasjonen om dagen, blant annet det med håndleddet osv. Men vi får tro at den kommer snikende tilbake igjen når det begynner å nærme seg vinteren. 


Kjør på videre Tåot, vi i HIL Langrenn ønsker deg alt godt i skisporet (og andre spor) selv om du har ikledd deg grønt de siste par sesongene! 

Bildetekst: Hemsedalsgjengen etter NM i motbakkeløp 2016, Molden Opp. Portrettobjektet sittende i rødt til høyre. 


0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Sigurd Hulbak

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 19. Jul 2018

Det velkjente team Monster fra Hemsedal med en nokså dynamisk stall har de siste to årene gått fra å være stasjonert i Hemsedal til å bli spredt utover hele verden. Intet mindre, intet mer. Noen få holder ennå stand i Hemsedal, andre har trukket "over dammen", Geilo, mens dagens mann fortsatt holder stand i fagre Hemsedal. Let me present to you, Sigurd Hulbak!


Hvordan er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke frem to oppturer og én ting du gjerne skulle sett ble annerledes?  

- Er godt fornøyd med sesongen. Noen av høydepunktene må være 79.-plass i Vasaloppet, seier i Madshus Skimaraton, og at jeg hang med helt inn til oppløpet på Trollski 120km. Noen nedturer var Marcialonga, jeg var for treig første par mila, så fikk ingen god pulje og måtte dra gruppa hele veien fra Canazei (siste 5 mila, journ.anm.). Birken gikk også litt middels, og på Mellerunden i Valdres var jeg egentlig sterk nok for seier, men hadde for dårlig glid på slutten.

Hva vil du si at har vært ditt største fremskritt i år? 

- Jeg tror at jeg har blitt hakket bedre på de fleste områder, men mangler fortsatt litt fart, ellers er jeg ganske seig og utholdende, noe som er en stor fordel på de konkurransene jeg prioriterer. 


Hvordan har du opplevd overgangen til ditt nye lag, Team Skigo XC? Treningsopplegget og -kultur, si noe om hvordan det er å bo langt unna lagkameratene og ev. treneren(e)?  

- Da jeg fikk muligheten til å bli med i Team Skigo var det kjempekult med denne muligheten og jeg følte at jeg ble heiet på av dem rundt meg. Dette var en sjelden mulighet det har vært skikkelig gøy å få til å gå flere av Ski Classics-rennene, vi har hatt kjempeopplegg med gode smørere og det meste tilrettelagt. Det hadde blitt mye vanskeligere om jeg selv skulle reist rundt på disse renna, og det hadde kostet meg ganske mye økonomisk også. Når det kommer til trener går det ganske bra, jeg har vel egentlig aldri hatt noen trener noen gang, har stort sett laget opplegg selv hele tiden, og tilpasser dette litt etter jobben, hva andre skal trene, dagsform osv.


Hvordan opplever du det "voksne" skitreningsmiljøet i Hemsedal, og hvor mye savner du resten av Team Monster? 

Savner jo miljøet, da vi var flere her i dalen. Og de legendariske fellesøktene vi hadde litt oftere tidligere. Nå er det ofte treninger når det ikke passer meg mtp. jobbing osv, og i tillegg har det blitt så få igjen her i dalen. Man merker det i den daglige treningstralten, så det er litt trist, man har jo godt av litt matching på treningene. 


Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Du er motivert for å klinke grundig til enda en sesong?

Målet må vel være å bli stabilt hakket bedre enn i fjor, ta med meg noen seire i norske turrenn, ta noen topp 50-plasseringer i Ski Classics. Ja er motivert for det, motivasjonen er det ingenting i veien med! I hvert fall ikke når jeg nå får vite at det blir en ny sesong på samme teamet. Er jo en gavepakke å få servert så mange Ski Classics-renn med kjempeopplegg når vi er på tur.

Moro å høre Gigge, kjør på videre! 


Bildetekst: Sigurd til venstre på langtur på juni-samling i 2016. Her fra en 5timers fjell- og løpetur med Team Monster og Team Hallingdal. Videre fra venstre: Ola, Sevat og Guro 


Det var det for denne gang folkens, følg med på nettsiden fremover for flere tilsvarende oppdateringer fra de hemsedølene som fortsatt sikter opp og fram i skisporet.


0 Kommentar

Sommerportrett med Team Monster: Kasper Herland

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 17. Jul 2018

Det velkjente team Monster fra Hemsedal med en nokså dynamisk stall har de siste to årene gått fra å være stasjonert i Hemsedal til å bli spredt utover hele verden. Intet mindre, intet mer. Noen få holder ennå stand i Hemsedal, andre har trukket "over dammen", mens dagens intervjuobjekt holder stand på NTG på Geilo. 


Ja vel, Kasper. Hvordan er du fornøyd med sesongen? Kan du trekke frem to oppturer og én ting du gjerne skulle sett ble annerledes?
- Sesongen min er jeg generelt ikke særlig fornøyd med, men det har vært noen oppturer som feks. NM-stafetten på Gåsbu (hvor Hemsedal slo Gol på oppløpet i kampen om 16.plass, journ.anm.), og 10km klassisk i Alta. Den første norgescupen på Beitostølen var jeg i bra form og følte jeg kunne kjempe om de øverste plasseringene, men med tre fall den helgen ble det vanskelig. Etter det gikk jeg på en smell, jeg trente litt for mye noe som ødela formen til de to neste NC i Holmenkollen og Steinkjer. Jeg følte jeg greide å ta meg litt sammen igjen til NC-finalen i Alta.


Hva vil du si at har vært ditt største fremskritt i år?
- Mitt største fremskritt i år er at jeg har blitt en mye bedre klassiskløper og bedre i sprint.


Hvordan har du opplevd overgangen til Geilo? Treningsopplegget og -kulturen på NTG, trenerne der osv?
- Overgangen fra Hemsedal til å begynne på NTG Geilo var utrolig bra, flinke trenere og skolen som tilpasser seg til treninga gjør at belastingen ikke blir så stor. Jeg er kjempefornøyd med Geilo-valget, selv om jeg savner hjemstedet så er det heldigvis ikke langt unna. Hybellivet har også gått over alle forventning. Det å lage middag, vaske klær, kjøpe mat selv osv... var rart i starten men kom fort inn i det. En av hovedgrunnene til jeg flyttet var å få trent godt med andre på min alder på et høyt nivå, og det føler jeg at har blitt oppnådd, vi er en kjempebra gjeng som trives godt sammen.


Hva er det du savner mest med Hemsedal, og hvorfor er det Team Monster? 

- Jeg har alt å takke de eldre utøverne fra Team Monster og Team Hallingdal, Alle gangene jeg har haika opp til Gravset, alle de fine langturene, matching på intervallene - følelsen av å komme nærmere dem, sakte men sikkert over flere år, skareturene, hurtighetsdragene, alt har jeg lært av gutta fra Hems. Da jeg var yngre var flere av dem viktige forbilder og jeg ville gå like fort på ski som de gjorde. Jeg kommer aldri til å glemme en skate-intervall hvor jeg hang på alle gutta og var oppe å dro på de siste dragene, det var utrolig gøy for meg.


Har du rukket å sette deg konkrete mål for 2019-sesongen? Du er motivert for å klinke grundig til enda en sesong?

For neste sesong har jeg satt meg store mål som å komme til nordisk og hevde meg bra der, samtidig vil jeg komme topp 3 sammenlagt i NC og komme inn på det norske juniorlandslaget. Det er veldig store og ambisiøse mål, men hvis jeg treffer med formen når det gjelder og har litt flaks tror jeg absolutt det er mulig.


Takk skal du ha Kasper, veldig moro å høre! 


Det var det for denne gang folkens, følg med på nettsiden fremover for flere tilsvarende oppdateringer fra de hemsedølene som fortsatt sikter opp og fram i skisporet.


Bildetekst: Fra Gravset-rennet 2016 (?).
0 Kommentar

NM i Alta

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 9. Apr 2018

Norgesmesterskapet ble i år arrangert i Alta, og Hemsedal gjorde seg markert - på flere måter. 


På torsdag var det sprintstafett, hvor Kasper Herland og Trym Halbjørhus Fikke gikk for Hemsedal. Dessverre falt HIL fra de helt store plasseringene på den siste etappen. 


Fredag var det 10km klassisk for herrene. Der ble nevnte Trym nr. 111, Ola Jordheim nr. 118 og nevnte Kasper 153. For Trym og Ola var dette en gjennomsnittlig dag på "kontoret", men for Kasper, som er 5 år yngre, var en 153.plass blant de fleste av Norges beste seniorer en fin opptur. Kasper, som vant Hovedlandsrennet (NM for 15- og 16-åringer) i skøyting (7,5km) i fjor, viser nå at han har tatt store steg i klassisk denne sesongen. 


Lørdag var det den store styrkeprøven som sto på tapetet, nemlig den beryktede 5mila, denne gangen i friteknikk. På forhånd gikk ryktene om tidenes tøffeste NM-5mil, med godt og vel 1700 høydemeter totalt. Birkebeinerrennet har til sammenligning 1150 høydemeter på 54km. 


Dette skulle passe særlig én av hemsedølene spesielt godt. Ola er nemlig en meget dyktig forserer av motbakker, hvilket antageligvis allerede er kjent for de fleste av dere etter blant annet hans to triumfer i TeTøpps her i Hemsedal.


Med startnr. 45 gikk han inn til foreløpig bestetid, og fikk da æren og gleden av å få sitte i den berømte lederstolen. Til slutt holdt det til å krone en kjempefin sesong, særlig i skøyting, med en enormt sterk 31.plass i NM for seniorer. I den egne klassen for dem i U23, ble Ola intet mindre enn nr. 8. 

Dersom du ønsker å se målgangen hans finner du den omtrent 2 timer og 27 minutter uti dette klippet her. Intervjuet kommer kort tid etter målgangen. Undertegnede tror for øvrig det var et lurt trekk å legge bort de solbrillene du gikk med før du viste ditt strålende åsyn på rikskanalen. 


På søndag var det duket for finale i Norgescupen for juniorer, hvor kun de 50 beste får lov til å delta. Der hadde Hemsedal kun én startende, nemlig Kasper Herland i klassen for M17. Oppgaven fra 5+5km med skibytte, og her ble Kasper nr. 3 av 4 i spurten om 5.plassen. Han ble altså nr. 7. 


Bildetekst: Ola ble intervjua på NRK1 etter målgang som lederen av rennet. Etter dette sitter nok sponsorene til Team Hallingdal og gnir seg i hendene og klør i fingrene når de tenker på sesongene som skal komme og kontraktene som skal underskrives. 


0 Kommentar

Bilder frå Hemsedalsrennet

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 6. Apr 2018

Alle bildene er tatt av Johanne Kure, tusen takk for ditt bidrag! 


Stjernene på første rad trekker pusten dypt en siste gang før startskuddet går. 


Midt i bildet ser vi Sigurd Hulbak som har gitt en liten startluke til startraske Kasper Herland - en luke han senere i rennet skulle tette med mange minutters margin. 

I grønt til venstre med nr. 191, Ole Hulbak fra Hemsedal for NTNUI Langrenn, foran ham for Team Milslukeren DRIV Trening, Anders Engene Bjaaland fra Gol med nr. 211 - begge to, utfra det undertegnede erfarer, på blanke ski. Lenger frem i bildet finner vi med nr. 187, Emil Brøto fra Gol IL og Team Hallingdal. 


Med nr. 194 ser vi vanligvis ikke fullt så startraske Ola Jordheim fra Hemsedal som er ute og lufter de herligste vinkler. Riktignok har han måttet gi ei solid luke frem, men her går det fort! Hva som er mest kritikkverdig av å gå Hemsrennet med skøytesko, eller å la den lokale fartsdressen bli hengende i skapet lar vi forbli et ubesvart spørsmålet. 


Her ser vi Per Kristian Haraldsen fra Hemsedal, for anledningen ikledd en helt nypresset HIL-dress og startnr. 204. Kanskje den hemsedølen som har gjort størst fremskritt i skisporet denne sesongen. 


Den yngre garde, minst like spent som den eldre som akkurat har forlatt stadionanlegget på Gravset. 


Sjur Røthe fra Voss vant som kjent Hemsedalsrennet 2018. Her ser vi ham passere målstreken med et langstrakt innslag - en landslagsløper verdig. Riktignok var innslaget helt overflødig da nestemann til slutt endte opp på behørig avstand, men flott at storløperne tar seg bryet med å showe litt for publikum i høytidstida! 


Etter at Pål Golberg fra Gol IL og landslaget hadde gått udramatisk inn til andreplass ble det et durabelig spurtoppgjør mellom de gamle lagkameratene fra blant annet Team Centric, nemlig den største legenden av dem alle, Anders Aukland, for Team Santander og Oseberg Skilag, og Simen Håkon Østensen for Team BN Bank og Fossum IF. Her er beviset på at de gamle ikke alltid er "eldst". 


Midt i bildet ser vi dagens raskeste hemsedøl, Sigurd Hulbak for Team Skigo XC med nr. 209. Til venstre Jakob Mestvedthagen i trøndergrønt med nr. 207. Han kom inn bare sekundet bak Sigurd. Jakob er egentlig fra Hemsedal, men har dessverre solgt seg til langt mer pengesterke NTNUI - Langrenn for sesongen. 


La oss håpe på samme fine forhold med like mange deltakere til start neste år! 
0 Kommentar

Sjur Røthe vann Hemsedalsrennet

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 19. Mar 2018

Skjærtorsdag var det klart for det tradisjonsrike Hemsedalsrennet, med start og mål på Gravset skistadion. Turrennet var på 28 km, medan distanserennet (8 - 16 år) hadde løypelengder frå 2 til 8 km. Rennet gjekk i klassisk stil med fellesstart. 248 løparar deltok.

Det var fleire store "kanonar" med på årets Hemsedalsrenn, men det var ingen som kunne gjere noko med Sjur Røthe. Han var 1 min. og 25 sek. før Pål Golberg som tok 2. plassen. Det vart spurtoppgjer mellom Simen Østensen og Anders Aukland om 3. plassen, men det var til slutt Simen Østensen som trakk det lengste strået.

Inger Bonden hadde beste tid av damene.

Resultatliste Hemsedalsrennet 2018.PDF


Startliste: Startliste Hemsedalsrennet.PDF

Meir info om rennet: Invitasjon til Hemsrennet.pdf

Løypekart distanserennet.pdf
Løypekart turrennet.pdf
Løypeprofil_turrennet.pdf

Værprognose Gravset
Gravset værstasjon

0 Kommentar

Resultater klubbmesterskap fristil 20. mars

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 19. Mar 2018

Tysdag 20. mars var det klart for klubbmesterskap fristil på Gravset. 63 løparar deltok.

Resultater klubbmesterskap 2018 fristil.PDF

 • Påmelding kl. 17:30 – 18:00
 • Individuell start med 20 sek. startintervall 
 • Fyrste start ca. kl. 18:10 
 • Løparane starter i den rekkefølgja dei melder seg på. 
 • Løparane får utdelt brikke på start
 • Kveldsmat i Gravsetstugu etter rennet.

Klasser og løypelengder

Under 7 år (Barnehage)  750 m (eller kortere)                      
7 - 10 år   (1. - 4. klasse)        1 km
11 og 12 år   (5. og 6. klasse)  2 km
13 og 14 år  (7. og 8. klasse)  +  Puddingklasse 3 km
15 og 16 år + Damer 17 år og eldre  5 km
Menn 17 år og eldre  2 x 5 km


0 Kommentar

Vasaloppet

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 7. Mar 2018

Turrennenes OL gikk som vanlig av stabelen første søndagen i mars, og til start i Sälen var det fem hemsedøler. 


Vasaloppet ble arrangert for første gang i 1923 til minne om Gustav Eriksson, og hans strabasiøse ferd mot Norge i 1521. Da gikk han traséen i motsatt retning, på vei for å finne feller som delte hans syn på danskekongen og hans måte å drifte Kalmarunionen på. Kongen hadde blant annet massakrert Gustavs foreldre under det som senere er blitt kalt blodbadet i Stockholm. Kalmarunionen ble oppløst i 1523, og Gustav Vasa ble Sveriges konge 6. juni (Sveriges nasjonaldag) det samme året. 


Det første rennet ble vunnet av unggutten Ernst Alm som vant rennet (han var 22 år og er fortsatt den yngste vinneren), han gikk på 7 timer og 22 minutter. I år ble rennet arrangert for 94. gang.


Etter at Jörgen Brink vant i 2010, 11 og 12 har det kun vært nordmenn som har vunnet Vasaloppet. I år var det stor spenning til om Ottoson, Kardin, Byström, Impola, Olsson eller en av de andre svenske skulle kunne vinne tilbake hegemoniet for moder Svea, men det var en nordlending ved navn Andreas Nygaard som ville det svært annerledes. 


Nygaard la en langsiktig plan tilbake i 2008 om å vinne Vasaloppet i 2018. Planen gikk nesten "skeis" (i positiv forstand) da han ble henvist til andreplass med bare en skobredde av John Kristian Dahl i fjor, men i år var bjørnen fra nord ikke til å stoppe. På det 400 meter lange, flate oppløpet gjorde han som han ville og lekte med konkurrentene. Det ble et følelsesladet øyeblikk for 28-åringen da han gikk over målstreken midt i Mora sentrum - under skiltet til minne om Gustav Eriksson Vasa, med innskriften "I Fäders Spår - För framtids segrar". 


Hemsedølene hadde ennå ikke ankommet Moraparken da Andreas Nygaard gikk i mål, men de gjorde alle meget respektable prestasjoner. Slik gikk det med gjengen, plassering og totaltida følger. 

(1. Andreas Nygaard 4.26 timer)

79. Sigurd Sollien Hulbak 4.40t

129. Jakob Mestvedthagen 4.47t

172. Ståle Grøthe 4.53t

262. Morten Andreas Løchen 5.01t

418. Ole Sollien Hulbak 5.14t


Ganske utrolige tall, egentlig, at en liten klubb som Hemsedal IL sender fem stykk til et så stort skirenn, og likevel klarer å ha alle inne blant de 3% fremste. 


Sigurd ble nr. 98 i fjor - og gikk derfor med startnummer 98 - klarte å forbedre sin Vasa-pers ytterligere opp til en meget solid 79. plass.


Jakob deltok for første gang i et renn som er lenger enn Birken, og var veldig spent på hva som ventet da løpstiden bikket over både 3 og 4 timer. I anledning at det var meldt en del snøvær valgte han, etter en overbevisende og formanende tale fra HILLs utegående reporter, som en av få i fronten å gå med festesmøring. Lenge lå han faktisk fremst av alle med feste, og fikk til- og heiarop fra publikum av typen "Her kommer det endelig en riktig skidåkare som går med vallning". 

Jakob på vei inn på Hökberg, kontrollen som kommer etter 71 kilometer. Som dere kan se, var han veldig sliten og gikk med både mössan og hodet på skakke, akkurat slik Jari Isomätse gjorde i gamle dager.


Ståle klarte akkurat å spurte seg inn i elitegruppa i fjor med en rå 148.-plass (man må være topp 150 for å kvalifisere seg inn dit), men klarte såvidt ikke å forsvare den seedinga i år. Det ble en tung tur gjennom de svenske skogene uten festesmøring på de løse forholdene for den stakesterke hemsedølen. 


Morten deltok i sin åttende tur i Fäders Spår i Dalerna. Det ble en skikkelig opptur for (såvidt) ennå unge Løchen, som på forhånd hadde mål å komme blant de 400 fremste. 


Ole var dessverre uheldig allerede på startsletta, og fikk rennet sitt ødelagt der med stavbrekk. Å bli forbigått av 2-3000 litt dårligere seedede løpere forhindrer en effektivt fra å kunne gå for full maskin før langt ut i rennet. 


For øvrig kan vi nevne et minst tre av de ovennevnte fikk bra med TV-tid i anledning av de var i nærheten av dameteten. Rett sted til rett tid, der altså. 


0 Kommentar

Mellerunden og SkanCup

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 25. Feb 2018

En liten delegasjon fra HIL - Langrenn fylte opp bilen og dro lørdag til Valdres for å gå  det 44 kilometer lange Mellerunden 2018.


Det var meldt trikkeskinner, lettskyet og mange minusgrader. Disse meldingene viste seg å bli ganske korrekte. 


Slik gikk det med gjengen, plassering og totaltida følger. 

2. Sigurd Hulbak 2.08 timer

7. Morten Løchen 2.20t

82. Nils Erik Hulbak 2.58t

89. Per Kristian Haraldsen 3.01t


Sigurd var veldig lenge med i kampen om seieren, men måtte se seg frasklidd av Vegard Kjøs Egge fra Øystre Slidre IL nedover den veldig snille avslutningen, de siste åtte kilometerne. 

- Jeg forsøkte å rykke i den lange motbakken opp mot den siste drikkestasjonen, og fikk vel ei luke på 20 sekunder. Men i de lange bakkene ned mot mål ble jeg sklidd inn og fra. Hadde vel ikke helt gliden og farta til å henge på nedover der, sa Sigurd til HILLs utegående reporter etter rennet.


For Sigurd og Morten var dette en siste gjennomkjøring før Vasaloppet neste søndag, 4.mars. 

For Nils Erik og Per Kristian var dette både et seeding-renn og en liten generalprøve før det som venter mellom Rena og Lillehammer, altså Birkbeinerrennet, lørdag 17. mars.

Begge de to rennene blir vist på NRK kl. 0800. 


En annen hemsedøl (tidligere vel og merke, han går nå for NTNUI - Langrenn) som sparket bra fra seg i sporet i helga, var Jakob Mestvedthagen. Han gikk et durabelig sterkt renn under Skandinavisk Cup i Trondheim på lørdag. Under 10km klassisk var han kun vannvittig sterke 1:46min bak vinneren Pål Golberg fra Gol. 


Slik gikk det med de andre hemsedølene.

1. Pål Golberg 24:21min

83. Jakob Mestvedthagen 26:08

131. Ola Jordheim 26:45

198. Ole Hulbak 28:37

DNS. Trym Halbjørhus Fikke 


Trym ble dessverre forhindret fra å gå grunnet sykdom i forkant i helga, og siden SkanCup-helga var lagt opp som en mini-tour måtte man gjennomføre fredag for å gå lørdag, og lørdag for å få søndag.


Bildetekst: Illustrajonsbilde - Sigurd under Gravsetrennet.


0 Kommentar

Labb og Line renn 20. februar

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 20. Feb 2018

Tysdag 20. februar var det klart for det tradisjonsrike Labb og Line rennet. 48 forventningsfulle løparar stilte til start, sjølv om gradestokken viste 15 kuldegrader på slutten av løpet. Etter løpet var det premiar, saft, sjokoladekake og pizzasnurrer til alle på Gravsetstugu. Vi takker Sparebank 1 for godt samarbeid.

Resultater Labb og Line renn 2018.PDF0 Kommentar

Fjelletstafetten

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 14. Feb 2018

Hemsedal ILs utsendte delegasjon på Fjelletstafetten forrige helg. 


15 spreke og sporty hemsedøler stilte til start. Vi stilte med følgende 5 lag.
- 1 lag 8-12 år mix
- 3 lag 8-12 år gutter
- 1 lag 13-16 år


Resultatliste (link via Langrenn.com): https://www.langrenn.com/resul...


Bildetekst: Olav med startnr. 18 i fullt firsprang ut fra start. 


Bildetekst: HILs utsendte. 

Bildetekst: Alle oppe på scenen på premieutdeling etter rennet. 0 Kommentar

Marcialonga

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 8. Feb 2018

Såvidt det er undertegnede bekjent var Hemsedal IL representert med fire startende i verdens nest største turrenn søndag 28. januar i år. 


Slik gikk det med dem, plasseringen og tida totalt følger. 

76. Sigurd Hulbak - 3.06 timer

363. Morten Løchen (bildet) - 3.36t

1776. Sigurd Kyrkjebøen 4.49t

1856. Petter Owesen 4.53t


Saken fortsetter under bildet...

Sigurd Hulbak gjorde nok en kjempeprestasjonen i den italienske turrenngiganten. Langløpstalentet fra Hemsedal har fått en ny "vår" i satsingen sin i form av å ha blitt en del av laget Team Skigo XC. Han uttalte følgende til HIL Langrenns utegående reporter etter rennet.

- Jeg var ikke helt fornøyd med rennet. Jeg følte meg uheldig i starten der, og klarte ikke å komme med i de riktige grupperingene som dannet seg. Så i stedet for å gå med en gruppe hvor vi kunne bytte på å dra ble det i stedet jeg som ble lokfører for et tog nedover dalen der. Tauing i fem mil er ikke den beste oppskriften på et optimalt renn. Men god trening var det nok! 

Vi ønsker Sigurd lykke til med treningsperioden nå mellom Marcialonga og enhver ekte langløpers hovedmål, Vasaloppet, som er søndag den 4.mars klokka 0800. Tune in på NRK1 med Ole Kristian Stoltenberg og hans nye, superkompetente ekspertkommentator Christoffer Callesen i kommentatorbua. 


Morten kan nå endelig kalle seg en ekte langløper etter å ha gjennomført alle de "tre store" i SkiClassics-sammenheng. Han håper på hakket mer rettferdig seeding neste år. 


Petter tok "den lange marsjen" som oppkjøring til VM for skogsarbeidere, som fant sted i Nord-Italia senere den samme uka. Han kunne melde om en god dagsform, og virket storfornøyd med både vær og ski i etterkant av rennet. 


Sigurd Kyrkjebøen, et tidligere stortalent fra Hemsedal, tok skia ned fra hylla igjen til denne anledningen etter å ha hatt dem der de senere årene. Han virket fornøyd med å ha kommet seg både til mål og inn på pizzarestauranten etter målgang. Men noe come back ville han likevel ikke høre snakk om. 


Vi er alle enige om at turen nedover til Nord-Italia for å gå Marcialonga er noe alle som er glad i langrenn bør unne seg en gang!


0 Kommentar

Resultater langrennscross 6. februar

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 5. Feb 2018

48 løpere deltok på langrennscross tirsdag 6. februar.

Resultater langrennscross.PDF


Skicross
er en morsom og utradisjonell konkurranse for alle aldre.

Vi lager skicrosselementer i de to korteste løypene og løypa går innom skileikområdet. Vi setter opp slalomporter i både oppover og noen nedoverbakker. Det blir baklengsporter og kuleløype.

Dette blir morro!

Påmelding fra 17.30 til 18.00. Start fra 18.10. Intervallstart

Løypelengder m.m

Etterpå blir det kveldsmat på Gravsetstugu


Alle er velkommen!


0 Kommentar

Møt idrettsstjerner og idrettsungdom i sommerferien

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 1. Feb 2018

Ønsker du å møte idrettsstjernene og trene sammen med ungdommer fra hele landet - da er Sommereventyret i Meråker midt i blinken for deg! Hver sommer kommer idrettsungdom fra hele landet for å få gode treningstips av godt kvalifiserte trenere og idrettsprofiler. Mellom treningsøktene er det spennende aktiviteter som legger stor vekt på at ungdommene skal få muligheten til å knytte nye vennskapsbånd.
Ytterligere informasjon finner du på www.sommereventyret.no

Følg gjerne sommereventyret på facebook og instagram for å få med deg siste nytt0 Kommentar

Hemsedal 16. beste klubben i landet!

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 15. Jan 2018

Under Norgesmesterskapet på Gåsbu i helga stilte Hemsedal IL med et lag bestående av Trym Halbjørhus Fikke, Ola Jordheim og Kasper Andersson Herland. Se bilde nederst. Begge foto: Niklas Andersson Herland 


Trym ledet laget ut fra startblokkene med stødig hånd på 1. etappe, som gikk i klassisk stil. En skulle knapt tro at han hadde gjort annet enn å gå førsteetapper, og parallellene til Sture "den lure" Sivertsen på 90-tallet var mange der Trym styrte HIL-skuta med bravur rett inn i TV-ruta de første kilometerne. Trym gikk den første etappen i fjor også, en erfaring det kan være lurt å ha med i bagasjen til slike anledninger. Å manøvrere seg i dette førsteetappefeltet er nemlig langt ifra småtteri. Her er det nesten 150 lag, med tilsvarende antall (over)tente skiløpere, som alle vil opp og fram i feltet. 


"Her er det viktig å holde hodet kaldt og manøvrere seg rolig fram! Vi hadde heldigvis mye bedre startposisjon enn i fjor (seedet som nr. 24 i år, 59 i fjor, red.anm.), og jeg følte at jeg manøvrerte meg fint fram i starten. Jeg følte meg bra, men kunne nok vært med enda lenger fram hvis gliden hadde vært helt optimal", sa Trym om etappen sin etter løpet. Ved første veksling lå Hemsedal på 23.plass. 


Unge Halbjørhus Fikke benytter også anledningen til å berømme lagets unge ankermann. "Vil også få gi kudos til Kasper, som en av de yngste i feltet, og som likevel gjennomførte etappen sin til karakter 10!". 


Videre var det Ola som tok stafettpinnen videre. På de to siste etappene var det fristil som gjaldt, og det var neppe tilfeldig at Ola var tiltenkt denne etappen. Fra å blitt omtalt som diagonalgangens herre i flere år har unge Jordheim denne sesongen levert nært sagt på bestilling på det meste han har tatt i, særlig i fri teknikk. 


Ola kom med en gruppe som holdt stor fart underveis. Rundt halvveis på etappen ble gruppa tatt igjen av Anders Gløersen (Rustad IL) og Pål Golberg (Gol IL), som for øvrig hadde hhv. beste og tredje beste etappetid. Da sprakk gruppa litt opp, men Ola gravde dypt og klarte å bite seg fast på halen av Gløersen-toget. 


Ola gikk en strålende etappe, faktisk den 13. beste, og tok HIL opp fem plasser. "Jeg er godt fornøyd med etappen, og spesielt fornøyd med at jeg fikk sendt ut Kasper sammen med den gruppa", sa Ola etter rennet. Det siste der skulle vise seg å bli viktig. 


Kasper Herland i fint driv i Hemsedals fagre renndress. 


Siste etappe ble gått av stjerneskuddet Kasper. Etter å ha falt to ganger under Norgescupen for Jr. på Beitostølen forrige helg ble han likevel nr. 5 på favorittdisiplinen, 10 fri. Som førsteårs junior var det knyttet stor spenning til hvor vidt unge Herland skulle klare å kontrollere sitt eget spenningsnivå. Men på tross av sin unge alder fremsto han akkurat som den modne og lure utøveren han er. 


Etter en veldisponert etappe kommer Kasper i drømmeduell på oppløpet mot ingen ringene enn Gol ILs Knut Skrindo. Denne duellen kom selvsagt HILs utsendte seirende ut av, og henviste slik Gol til den sure 17.plassen. For Gol gikk for øvrig Emil Brøto (1), Pål Golberg (2) og nevnte Knut Skrindo (3). 


"Det var utrolig gøy å gå, jeg hadde gledet meg lenge å gå for Hemsedal. Litt kjipt å ikke kunne henge med gruppa jeg ble sendt ut i, men var en deilig trøstepremie å spurtslå golingene!", oppsummerte ankermannen.


Slik ble Hemsedal beste klubben i Hallingdal. En fantastisk prestasjon av våre utsendte, og det fantastiske resultatet fra NM-stafetten i fjor (28.plass) ble ytterligere forbedret! Og som Trym sa: "Tidsdifferansen fremover er ikke akkurat avskrekkende". IL Varden Meråker vant stafetten foran Lyn Ski og Asker Skiklubb etter en delvis overbevisende spurt fra OL-aktuelle Emil Iversen. De tre vinnerlagene var 3:07 foran Hemsedal. 


Slik ble resultatlista for lagene fra Hallingdal: 

16. Hemsedal 1.17:45,0

17. Gol +0,5

56. Bromma 4:07,6

92. Nesbyen +9:46,6

Fra venstre: Ola, Kasper, Trym. Blått er rått! 


0 Kommentar

Resultater klubbmesterskap 16. januar

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 14. Jan 2018

16. januar var det klart for klassisk klubbmesterskap i Gravset. 70 løparar deltok.

Resultater klubbmesterskap 2018 klassisk.PDF

 • Påmelding kl. 17:30 – 18:00

 • Individuell start med 20 sek. startintervall 

 • Fyrste start ca. kl. 18:10 

 • Løparane starter i den rekkefølgja dei melder seg på. 

 • Løparane får utdelt brikke på start

 • Kveldsmat i Gravsetstugu etter rennet.

Klasser og løypelengder

Under 7 år (Barnehage)

 750 m (eller kortere)                      

7 - 10 år   (1. - 4. klasse)      

 1 km

11 og 12 år   (5. og 6. klasse)

 2 km

13 og 14 år  (7. og 8. klasse)  +  Puddingklasse

 3 km

15 og 16 år + Damer 17 år og eldre

 5 km

Menn 17 år og eldre

 2 x 5 km


0 Kommentar

Ribberennet 2017

Postet av Hemsedal IL - Langrenn den 3. Jan 2018

Kremen av hemsedøler på Ribberennet på Liatopen i romjula. 

Begge foto: Olav Wollebæk Veslestølen

Resultater, Ribberennet 2017
0 Kommentar

Levert av IdrettenOnline